maandag 29 juni 2009

Ding 20 Muziek online beluisteren in een sociaal netwerk

Op dit moment luister ik naar Coldplay radio via Last.fm. Zojuist had ik Tori Amos radio en die beviel ook prima. Ik vind het leuk dat Last.fm met me meedenkt en artiesten uitzoekt die een beetje vergelijkbaar zijn met de artiest die ik kies als radio. Tori Amos bijvoorbeeld...ik krijgt ook nummers te horen van Suzanne Vega en Natalie Merchant. Fijn! Coldplay leidt me weer naar bands als Keane. wellicht beetje voor de hand liggend allemaal maar mij hoor je niet klagen.

En dat is dus meteen het leukst aan Last.fm; de radio optie. Voor de rest moet ik zeggen dat ik een aantal toepassingen behoorlijk vaag vind. Ik begrijp niet goed hoe ik een nummer kan beluisteren zonder dat ie gelijk, vaak via Youtube overigens, de clipversie gaat afspelen. Zo wil ik een aantal albumnummers van Tori Amos luisteren maar ik kreeg alleen concertregistraties van de nummers te zien en te horen. Tori maakt zelden videoclips vandaar. Maar ook van andere artiesten krijg ik alleen clips te zien. Dan kan ik dus net zo goed op youtube gaan zitten. Of myspace...ik las dat je daar ook veel muziek kunt luisteren. Ga ik zeker proberen. Op blog van Harold las ik over Grooveshark. Inderdaad een leuke site. Ik heb me meteen aangemeld en ga de boel verder ontdekken.

Op Last.fm snap ik nog niet helemaal hoe ik een playlist moet samenstellen. Ik denk dat ik hiervoor itunes moet gebruiken maar die ga ik, als het ff kan, uit de weg want ik heb een behoorlijke hekel aan Itunes. Dat programma heeft de neiging dingen uit zichzelf te gaan doen waar ik niet om gevraagd heb.


Kortom, ik vind Last.fm best ok maar ik zou er zelf niet voor betalen. Internetradio en nu ook Grooveshark voldoet voor mij prima!

Wat moeten we als mediatheek met toepassingen als Last.fm? Ik heb werkelijk geen flauw idee. Ik ben benieuwd naar de ervaringen van de rest.

maandag 22 juni 2009

Ding 19 Sociale netwerken

Ik ken Hyves al redelijk goed. Ik had een tijdje een profiel maar deed er eigenlijk weinig mee. Daarom had ik me er weer afgemeld, een behoorlijke klus overigens. Maar goed, ik zal me binnenkort weer aan gaan melden. Ook omdat veel mensen van mijn koor erg druk zijn op Hyves en ik soms de helft mis. Dat moet dan weer doorgemaild worden enzo. Da's niet zo handig.


Trouwens, ik las ergens dat Facebook behoorlijk aan populariteit begint te te winnen! Al zie ik de meeste studenten hier voornamelijk met Hyves bezig. Het leuke van Facebook vind ik wel weer dat je met mensen over de hele wereld contact kunt leggen. Het ziet er ook goed uit allemaal. Ik ga dus ook gelijk maar een account op Facebook aanmaken. Ik laat weten wanneer ik online ben.

Wat zouden we als mediatheek met Hyves kunnen? Om dat het zo populair is bij studenten zou het denk ik ieder geval de moeite waard zijn om er een profiel aan te maken en ze zo proberen te bereiken. Al is het maar om te laten zien dat we bij de mediatheek met onze tijd mee gaan toch? We zouden studenten en medewerkers via Hyves op de hoogte kunnen houden van nieuwe aanwinsten, tv kijktips en interessante lezingen bijvoorbeeld. Eigenlijk wat we met Twitter ook zouden kunnen doen.

Wel moeten we op de mediatheekwebsite duidelijk vermelden dat we op Hyves of Twitter zijn, met een directe link naar onze profielen, anders vind waarschijnlijk niemand ons.

vrijdag 12 juni 2009

Ding 18 Librarything

Ik zit nu een tijdje op librarything: http://www.librarything.nl/home/eisje35

Leuk om je eigen verzameling boeken aan te leggen. Ook vind ik het vaak leuk om te kijken wie "mijn" boeken nog meer leest en welke men nog meer in de collectie heeft. Het zelf toekennen van tags, recenseren of op forums kletsen doe ik eigenlijk nooit. Wat ik vooral leuk vind zijn de aanbevelingen van leden. Zo heb ik toch al een paar leuke titels gelezen die ik anders misschien niet gauw was tegengekomen. Je krijgt ook regelmatig automatische aanbevelingen, daar zit af en toe ook interessante dingen bij.

Ik gebruik librarything dus eigenlijk alleen om tot ideeën te komen voor nieuw leesvoer. Terwijl er dus behoorlijk wat mogelijkheden zijn.

Voor de mediatheek zie ik librarything zeker als een leuke toevoeging voor onze catalogus. Zo wordt ie toch wat dynamischer. Het is wel jammer dat de meeste titels romans betreffen. Ik vind dat de Universiteit Utrecht een goede manier heeft gevonden. Zij integreren librarything in hun catalogus. Niet voor elke titels trouwens. Je ziet de de formele beschrijving van de bibiothecaris en onder de streep zie je een referentie naar librarything, met allerlei tags: catalogus UU. Ik vind het wel wat!

Ding 17 Een web 2.0 site naar keuze

Een van mijn favoriete websites is The Internet Movie Database IMDB. Nu is het wel zodat de site best nog iets meer web 2.0 kan. Er is bijvoorbeeld geen chatfunctie en de widget die ze hadden is onlangs opgeheven wegens gebrek aan belangstelling. Het zou dus nog wat interactiever kunnen.

Wat wel heel leuk is, is dat je er ontzettend veel info kunt vinden over zo'n beetje elk denkbare film, acteur, regisseur, of zelfs tv serie. Er is de mogelijkheid om films te recenseren en te discussieren over wat dan ook op de webboards. Je vindt er de nieuwste filmtrailers. Je kunt je ook abonneren op rss feeds en eigen filmlijsten samenstellen. Een van de leukste dingen vind ik zelf de kopjes Trivia en Goofs waardoor je allerlei leuke achtergrondinfo over je favoriete film kunt vinden.

Ik ga graag naar de bioscoop of huur een dvd'tje en kijk vaak voor- of achteraf even op de IMDB voor wat meer info. Een aanrader voor filmliefhebbers!

maandag 8 juni 2009

Ding 16 Youtube

Ahhh mij favourite thing! Ik vind youtube geweldig en ben een grote fan! Vooral muziekvideo's zijn bij mij favoriet, ook leuk als achtergrond. Ik hou ook erg van het kijken naar interviews, docu's, tv en filmfragmenten en dan vooral 'behind the scenes' filmpjes. Ook bloopers van favoriete series doen het altijd goed bij me.

Wel maf dat ik als fervent gebruiker niet bekend was met het feit dat je je kunt abonneren. Nooit gedaan maar ik heb nu een paar abonnementen genomen en wordt op de hoogte gehouden via de mail. Wel was ik bekend met het feit dat je videolijstjes kunt samenstellen. Dit doe ik niet vaak, soms als ik een fragment zo leuk vind dat ik het wil bewaren.

Soms is het inderdaad lastig om de filmpjes te vinden die je zoekt. Er zit vaak ook oude zooi bij de zoekresultaten. De nieuwste video komt niet altijd automatisch bovenaan de lijst te staan. Gelukkig kun je zoekresultaten verfijnen op 'laatst toegevoegd' etc. Wel jammer dat een fragment max. 10 minuten kan duren. Ik hoop dat ze dat nog eens gaan veranderen.

Wat kunnen we als mediatheek met youtube? We zouden een account kunnen aanmaken en een filmpje kunnen maken over de mediatheek, een rondleiding bijvoorbeeld. Of iets met informatievaardigheden misschien? Verder heb ik eigenlijk nog niet zo'n idee.

Tot slot nog een filmpje over Christian the lion, sentimenteel dat wel...maar erg mooi.

vrijdag 5 juni 2009

Ding 15 Podcasts

Zo, er zijn wel heel veel podcasts! Op allerlei gebied ook. Ik heb er een aantal beluisterd via Podplaza en Gespod. Ook heb ik me geabonneerd op de podcasts van DOK Delft. Maar wat blijkt, na een paar minuten ben ik al afgedwaald. Ook ben ik blijkbaar erg gevoelig voor stemmen want als de stem mij niet bevalt, ben ik ook al meteen weg of ga ik me irriteren.. De podcasts die me wel interessant leken, moest ik voor betalen of me registreren, had ik geen zin in.

Ik zie het nut van podcasts zeker in maar ik moet er nog eentje vinden die ik interessant genoeg vind om helemaal te beluisteren. Het kan ook mij liggen aangezien ik bijvoorbeeld ook niet hou van veel gepraat op de radio. Even is wel leuk maar het gaat me toch om de muziek. Internetradio werkt trouwens ook prima, en is live!

Genoeg over mij. Wat zouden wij als hogeschoolbibiotheek met podcasts kunnen? We zouden ze ieder geval beschikbaar kunnen stellen via de mediatheekwebsite of catalogus. Ik denk dan aan taalcursussen bijvoorbeeld. Of via de catalogus linken naar podcasts van de auteur die een lezing geeft bijvoorbeeld. Ook zou het wat kunnen zijn om podcasts van van hoorcolleges via de website beschikbaar te stellen. Al is dat laatste dan weer niet helemaal logisch misschien... Zou je als student naar de mediatheekwebsite gaan om hoorcolleges te beluisteren? De sharepointsite van de docent of het vak lijkt me dan logischer.