Het eennalaatste ding alweer. Dit ding heb ik wat uit lopen stellen aangezien ik het lekker vind om praktisch bezig te zijn met de dingen en het me wat meer moeite kost om een visie over het geheel te formuleren. Ook de library 2.0 meme map vind ik niet zo uitnodigend. Komt omdat ik eigenlijk een beetje een hekel heb aan grafieken.
Bibliotheek 2.0. De verschillende artikelen hebben veel met elkaar gemeen.Ik kan me vinden in een behoorlijk aantal punten en plaats een paar kanttekeningen. Ik pak er een paar uit van Michael Stephens:
de bibliotheek is van de gebruikers, de bibliotheek is altijd bereikbaar, de bibliothecaris slecht barrières, de bibliotheek is transparant
Goed punt. Gebruikers staan centraal. Het kan zeker geen kwaad om transparanter te zijn. Waar zijn we eigenlijk mee bezig in bibliotheekland? Veel gebruikers zullen geen idee hebben behalve dat je boekjes kunt lenen. Juist hier komt 2.0 goed van pas. Ik denk en hoop dat we door bijvoorbeeld twitter, bloggen of msn dichter bij de gebruikers komen. Hun wensen en ideeëen worden wellicht meer helder voor ons. En zij komen weer meer te weten wat ons bezig houdt.
Bibliotheek 2.0 vraagt ook een actievere houding van de gebruikers: geef ze de mogelijkheid tot rss maar laat hen ook participeren in de catalogus en reviews schrijven, taggen. Dat vind ik echt mooie mogelijkheden waar ik enthousiast over ben. Nu hoop ik natuurlijk wel dat de gebruikers mijn enthousiasme gaan delen! Dat weet je natuurlijk nooit zeker.
Dat de bibiotheek altijd bereikbaar zou moeten zijn, staat voor mij buiten kijf. Information without walls vind ik altijd een mooie slogan. We doen op de HU al erg ons best met de databanken die vanuit thuis toegankelijk zijn. Als ik het meer letterlijk neem: hier op de FEM is besloten het gebouw elke dag om 18.00 te sluiten, ook de mediatheek. Dat dat echt niet meer van deze tijd is lijkt me duidelijk. We zouden een voorbeeld moeten nemen aan bibiotheken zoals Xplora of de Universiteit Utrecht. Zij hanteren ruime openingstijden tot grote tevredenheid van hun gebruikers. Maar dit terzijde.
Bibliothecaris moet een trendspotter zijn
Yep, zeker. We moeten ons bewust zijn van de ontwikkelingen en deze blijven volgen. Ook na de 23 dingen cursus. Alleen: niet alles zal bruikbaar zijn voor ons en we moeten ons ook niet zomaar in van alles storten alleen omdat het zo 2.0 is. Alleen datgene eruit pikken wat echt nuttig is voor ons als Hogeschoolbibliotheek. Maar aan de andere kant, daar komen we pas achter als we het uitgeprobeerd hebben.
Ik verheug me op de afsluitende bijeenkomst. Volgens mij hebben we genoeg om over te praten. Bloggen is leuk maar toch anders dan face to face met elkaar kletsen.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten